Terveisiä Oppimisen arvioinnin kansallisesta konferenssista 10.-11.4.17

imageTaide- ja taitoaineiden arviointiin on tulossa OPH:lta uusia ohjeita, mitkä on huomioitava paikallisessa OPS-työssä. Ohjeista ei ole vielä tarkempia tietoja, mutta kuulemma luku 12 kirjoitetaan vielä tänä keväänä uusiksi.

Ns. taide- ja taitoaineiden valinnaisten kirjaaminen todistuksiin aiheutti konferenssissa paljon huolta. Näistä valinnaisistahan ei tule todistuksiin erillistä numeroa. Nyt OPH:n virkamiehet puheenvuoroissaan ohjasivat siihen suuntaan, että pakollisen oppiaineen sisällöt ja tavoitteet ovat samat riippumatta siitä, onko oppilaalla vain perustunnit vai onko hän valinnut oppiaineeseen lisätunteja.

Aikaisemman OPH:n ohjeen mukaan taide- ja taitoaineiden valinnaisiin tunteihin on määriteltävä sisällöt ja tavoitteet, mikäli niistä tehdään valinnaisaineen kaltaisia kursseja. Näinhän kaikilla Mikkelin yläkouluilla on varmasti ajateltu toimia. Alakouluissa nämä tunnit on pääsääntöisesti sijoitettu suoraan oppiaineisiin.

OPH on julkaissut päättöarvioinnin tueksi tukimateriaalia, joka löytyy oppiaineiden yhteydestä täältä: http://edu.fi/perusopetus

Yleisesti ottaen arvioinnissa ja arvostelussa kehotettiin tutkimaan tarkasti OPS:n perusteissa kuvatut tavoitteet ja kriteerit. Arvioinnin pitää perustua niihin.

Yliopistoihmisten viesti arvioinnin kehittämiseksi pohjautuu eri taksonomioihin, joiden perusteella osaamista voisi järkevimmin arvioida. Esim. Tiedän, taidan, perustelen.

PetriP

 

 

Kerro ajatuksesi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s